Vraag en antwoord

Algemeen

Het PGB Portaal is geschikt voor alle soort apparaten. U kunt het portaal met uw computer of laptop (Windows en Apple), tablet en smartphone gebruiken. Op de volgende browsers werkt het PGB Portaal goed: Google Chrome, Internet Explorer (10 en 11), Microsoft Edge, Firefox en Safari. Daarnaast is het portaal ook geschikt gemaakt voor screenreaders en andere hulpmiddelen.

Op EntreePGB staat alle informatie over hoe het PGB Portaal werkt. Zoekt u informatie over salarisadministratie en uitbetaling van declaraties? Kijk dan op de website van de SVB. Voor algemene informatie over een pgb en het aanvragen van een pgb kunt u terecht bij uw zorgkantoor of gemeente.

 • Alle berichten die in het portaal staan kunt u downloaden op uw computer en daarna uitprinten. Ga hiervoor naar de pagina 'Overzicht berichten'.
 • Zorgovereenkomsten die u heeft afgesloten kunt u downloaden op uw computer en daarna uitprinten. Ga hiervoor naar de pagina 'Overzicht zorgovereenkomsten' en open de zorgovereenkomst die u wilt downloaden.
 • Declaraties en maandlonen kunt u direct printen. Ga hiervoor naar de pagina 'Overzicht declaraties en maandlonen' en open de declaratie die u wilt printen en klik op de printknop.
 • Ook uw overzichten kunt u printen vanuit het portaal. Klik hiervoor op de printknop in het overzicht dat u wilt printen.

Overgang naar het PGB Portaal

Als u een zorgovereenkomst wilt afsluiten als zorginstelling of zzp'er dan heeft u een AGB-code nodig. Een AGB-code is een landelijke code waarmee een zorgverlener kan worden herkend. Het portaal weet daardoor om welke zorgverlener het gaat. Ook als u op papier werkt is de AGB-code nodig. Uw zorgovereenkomst wordt door het zorgkantoor of de gemeente in het portaal ingevoerd. Ook als u op papier werkt. Zo staan alle zorgovereenkomsten van alle budgethouders in hetzelfde systeem. U kunt er daardoor op elk moment voor kiezen om digitaal te gaan werken.

Inloggen PGB Portaal

Inloggen met DigiD

U kunt als zorgverlener inloggen met uw persoonlijke DigiD als u:

 • partner bent van de budgethouder;
 • een familielid (eerste- of tweedegraads) bent van de budgethouder;
 • een zorgverlener bent en niet ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.

Heeft u nog geen DigiD? Vraag hem dan aan via DigiD aanvragen.

Inloggen met VECOZO-certificaat

Als zorginstelling of als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) logt u in het PGB Portaal in met een VECOZO-certificaat. De zorgverlener moet hiervoor ingeschreven staan in het AGB-register. Dit is hét identificerende register in de zorg, met de AGB-code als unieke sleutel. Als zorgaanbieder vindt u op de site van Vektis relevante informatie over het AGB-register.

Voor meer informatie kunt u kijken op de pagina Aanvragen AGB-code en VECOZO-certificaat.

U kunt een gedeelde zorgovereenkomst zien, aanpassen, ondertekenen en naar de budgethouders sturen. U kunt geen zorgovereenkomsten of declaraties indienen.

In het PGB Portaal ziet u uw:

 • zorgovereenkomsten
 • declaraties en/of maandlonen
 • ziekmeldingen
 • persoonlijke berichten
 • persoonlijke gegevens

U kunt het volgende niet zien:

 • de toekenningsbeschikking van de budgethouder
 • de hoogte van het budget van de budgethouder

Zorgovereenkomst

Samen met de budgethouder stelt u een nieuwe zorgovereenkomst op, want u heeft een ander soort zorgovereenkomst nodig. Kies in het portaal voor de overeenkomst 'zorgverlener werkt in opdracht', ook wel een zorgovereenkomst van opdracht genoemd. U heeft hiervoor wel een AGB-code nodig. Ga naar de pagina 'Aanvragen AGB-code en VECOZO-certificaat' voor meer informatie. In het vervolg logt u niet meer in met uw DigiD, maar met uw Vecozo-certificaat . De budgethouder moet de oude zorgovereenkomst wel beëindigen.

Declaratie en maandloon

Als u een maandloon heeft afgesproken wordt u uitbetaald op vaste betaaldagen. Kijk hiervoor op de website van de SVB. Als de budgethouder elke maand declareert is de betaaldag afhankelijk van of de SVB de salarisadministratie voor u doet. Kijk ook hiervoor op de website van de SVB.

De budgethouder kan één declaratie van het soort ‘Geleverde zorg (en reiskosten) zorgverlener’ per zorgovereenkomst per maand indienen. De budgethouder kan de declaratie pas indienen als de maand is afgelopen. Zorg er dus voor dat u uw declaratie voor het eind van de maand opstuurt naar de budgethouder.

Ja, maar we adviseren u om één factuur per maand te maken. De budgethouder of vertegenwoordiger kan meerdere facturen uploaden die horen bij eenzelfde maand. De budgethouder of vertegenwoordiger kan de facturen pas indienen als de maand is afgelopen.

Om facturen snel te verwerken is het belangrijk dat deze de juiste gegevens bevatten. Een factuur moet altijd de volgende gegevens bevatten:

 • Gegevens budgethouder (minimaal BSN)
 • Gegevens zorgverlener (minimaal KvK/AGB-code)
 • Factuurnummer
 • Factuurdatum
 • Periode van de factuur
 • Handtekening van de budgethouder of vertegenwoordiger (niet nodig bij uploaden via PGB Portaal)

Daarnaast zijn er extra richtlijnen opgesteld die zorgen dat facturen sneller verwerkt kunnen worden. Op de pagina 'Voorwaarden factuur' staat uitgelegd hoe een factuur opgesteld moet worden. Ook vindt u hier een voorbeeld factuur.

Laatst bijgewerkt op .