Aan de slag

Zorgovereenkomst

Start met afspelen icoon afspelen en klik op het icoon 'Ondertiteling' icoon ondertiteling of het icoon 'Subtitles/ closed captions' icoon ondertiteling settings engels (als uw Youtube-player in het Engels staat)

U krijgt in 7 stappen uitgelegd hoe u samen met de budgethouder makkelijk een nieuwe zorgovereenkomst kunt opstellen. Onderaan de pagina ziet u hoe u een zorgovereenkomst kunt wijzigen of beëindigen. Meer informatie per stap vindt u in de 'Toelichting zorgovereenkomst'.

Zorgovereenkomst opstellen

Samen met de budgethouder bespreekt u welke afspraken u wilt maken in de zorgovereenkomst. Als u zorg verleent als zorginstelling of zzp'er, geef dan uw AGB-code door aan de budgethouder. Geef anders uw BSN door. Bespreek goed met de budgethouder welk soort zorgovereenkomst u afsluit.

Ga naar de inlogpagina van het PGB Portaal en log in. Vanaf de startpagina van het portaal kiest u voor 'Overzicht zorgovereenkomsten'. Deze optie vindt u ook in het menu. Hier vindt u de zorgovereenkomst die de budgethouder met u heeft gedeeld en de overeenkomsten die in bewerking zijn.

Nadat de budgethouder de zorgovereenkomst in het PBG Portaal heeft ingevuld, deelt de budgethouder deze met u. Het is van belang dat u de ingevulde gegevens goed controleert en eventueel aanvult.

 1. Partijen

  Hier staan de persoonlijke gegevens van de budgethouder en zorgverlener. Wanneer de budgethouder een vertegenwoordiger heeft, staan hier ook de gegevens van de vertegenwoordiger.

 2. Werkafspraken

  In de stap werkafspraken staan de volgende zaken vermeld:

  • Looptijd van de zorgovereenkomst
  • Proeftijd (in sommige situaties)
  • Uurloon of tarief
  • Werkzaamheden
  • Reiskosten (in sommige situaties)
 3. Algemene afspraken

  In de stap algemene afspraken staan de volgende zaken vermeld:

  • Salarisadministratie (in sommige situaties)
  • Zorgbeschrijving (voor de Wlz)
  • Standaard afspraken (o.a. geheimhouding en opzegtermijnen)
  • Overig (bijv. huisregels)
 4. Controle

  Op deze stap ziet u een overzicht van alle ingevulde informatie. Controleer goed of alles klopt. Wilt u nog iets aanpassen? Ga dan terug naar de juiste stap via de knop 'vorige stap'. Bent u het overal mee eens en kloppen alle gegevens? Onderteken de zorgovereenkomst en verstuur de zorgovereenkomst aan de budgethouder.

 5. Verstuurd

  De zorgovereenkomst is verstuurd aan de budgethouder.

De budgethouder kan de zorgovereenkomst nu ondertekenen. Als er twee handtekeningen zijn gezet, kan de budgethouder de zorgovereenkomst indienen bij het zorgkantoor of de gemeente.

Het zorgkantoor of de gemeente beoordeelt de zorgovereenkomst. Wanneer de zorgovereenkomst is goedgekeurd, kan er zorg gedeclareerd gaan worden door de budgethouder.

U kunt uw zorgovereenkomsten bekijken door op de pagina 'Overzicht zorgovereenkomsten' een zorgovereenkomst te klikken.

Wijzigen, verlengen of beëindigen

Wilt u een goedgekeurde zorgovereenkomst wijzigen of verlengen? Dat kan u direct in het portaal doen. Het beëindigen van een zorgovereenkomst zal de budgethouder moeten doen.

Wijzigen of verlengen

Open op de pagina 'Overzicht zorgovereenkomsten' de juiste zorgovereenkomst en klik daarna op de knop 'Wijzigen'. Wijzigingen die u maakt moeten altijd ondertekend worden door de budgethouder. Wijzigingen die de budgethouder maakt moet u altijd ondertekenen. Sommige wijzigingen kan de budgethouder daarna doorvoeren, bijvoorbeeld een verlenging of een wijziging in de overige afspraken. Voor andere wijzigingen is opnieuw goedkeuring van uw zorgkantoor of gemeente nodig. Bijvoorbeeld bij een wijziging in de werkzaamheden of de tarieven. In stap 4 ziet u of uw wijziging moet worden goedgekeurd door het zorgkantoor of gemeente.

Wijzigingen gaan altijd in per de eerste van de maand.

Beëindigen

Wanneer u een zorgovereenkomst wilt beëindigen, bespreekt u dit met de budgethouder. De juridische zaken rondom de beëindiging regelt u onderling. De budgethouder zorgt ervoor dat de zorgovereenkomst in het portaal beëindigd wordt.

Laatst bijgewerkt op .